KLEUR mijn leven

 

Basisschoolproject

Het basisschool project heeft een duur van acht dagen en vindt gemiddeld elk jaar plaats. Tijdens het project gaan wij met een groep van 20 tot 30 vrijwilligers naar Kosovo. Wij richten ons op de provincie Vushtrri. Vushtrri is een van de provincies die het zwaarst is getroffen door de oorlog en heeft daarom het meest onze hulp nodig. Er zijn veel dorpen rondom Vushtrri waarbij de scholen zijn vernield door tijdens de oorlog of door het eigen leger zijn gebruikt als (opslag)basis. Hierdoor zijn alle herinneringen van deze vreselijke tijd nog van de muren af te lezen voor deze kinderen. Ons doel is dan ook om deze herinneringen te vervangen door kleur in het schoolgebouw.

Het uitkiezen van de school wordt door het bestuur zelf nauwkeurig gedaan. Hierbij wordt er gelet op de situatie van de school, het aantal leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs. De scholen zijn vrijwel allemaal getroffen door de oorlog en/of door armoede. Via contacten met de regionale gemeente wordt ervoor gezorgd dat de leerlingen van de school een week vrij krijgen, zodat wij het schoolgebouw kunnen renoveren.

Hoe ziet de week in Kosovo eruit?

Tijdens het project wordt binnen een week de hele school volledig opgeknapt. Hierbij kan men denken aan het stuken van de muren, het verven van de muren en plafonds, het maken van tekeningen op de muren, het vervangen van het meubilair, het vervangen van kozijnen en deuren indien dit nodig is en nog veel meer. Dit wordt allemaal gedaan om de kinderen een prettigere leeromgeving te bieden. Een deel van het werk, zoals het stuken, wordt verricht door aannemers. Dit gebeurt voordat wij in Kosovo arriveren. Al het andere werk wordt verricht door de vrijwilligers.

Tijdens de week in Kosovo, wordt er een dag gereserveerd voor een excursie waarbij we Prekaz, Prizren en Prishtina bezoeken. Prekaz is de stad waar het huis en het graf van Adem Jashari zijn. Adem Jashari was de vrijheidsstrijder van Kosovo. Prizren ligt meer in het zuiden van Kosovo. Het is een historische stad, die zeker de moeite waard is om te bezichtigen. Ook is er een kasteel op de top, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad. In de avond bezoeken wij als laatst nog Prishtina, waarbij wij naar het vrijheidsmonument van Kosovo gaan.

De laatste dag is de grote opening van de school, waarbij de leerlingen, docenten, ouders, mensen van de gemeente/overheid en buurtbewoners aanwezig zijn. De opening is een groot feest, waar de kinderen worden verwend met snoep en cadeautjes.

Het basisschool project is een enorm gezellige, drukke en leerzame week voor alle vrijwilligers. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en het is een eyeopener voor ons allen. Om de week zonder problemen en succesvol te kunnen afronden, heeft het bestuur een aantal voorwaarden opgesteld. Deze voorwaarden zijn opgesteld aan de hand van de ervaringen die het bestuur tijdens de voorgaande projecten heeft opgedaan.

De voorwaarden zijn als volgt:

  1. Deelnemers zitten in de leeftijdscategorie van 18 t/m 26 jaar
  2. Gedurende de week wordt er geen alcohol/verdovende middelen geconsumeerd
  3. Wij verwachten flexibiliteit en volledige inzet van alle vrijwilligers gedurende de hele week
  4. Het is niet toegestaan om op eigen initiatief een project op te starten of iemand/iets te helpen, zonder dit eerst met het bestuur besproken te hebben

De gehele algemene voorwaarden kun je hier downloaden.

Hoe wordt het project gefinancierd?

Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan het opknappen van het schoolgebouw en de organisatie van het gehele project. De kosten van de vrijwilligers (zoals de vliegtickets, overnachting etc.) worden door de vrijwilligers zelf betaald. De financiering van de verbouwing wordt gerealiseerd door donaties. Wij ontvangen geen subsidie, geld of iets dergelijks van de overheid of een bepaald fonds. De vrijwilligers en het bestuur verzamelen geld in binnen hun eigen kring. Zo worden kennissen, familie en vrienden benaderd. Ook worden kleine handelaren en winkels benaderd. Op deze manier wordt het bedrag binnengehaald dat nodig is voor de verbouwing. Het geld wat wordt opgehaald wordt dus alleen maar gebruikt voor de school en humanitaire hulp (indien er achteraf geld overblijft bijvoorbeeld).